Inleiding

COMPLEX bestaande uit een R.K. KERK met aangebouwde PASTORIE gebouwd in 1891-1892 naar een ontwerp van A.C. Bleijs in op het Rijnland geïnspireerde neoromaanse stijl. Het kerkinterieur is ingrijpend gewijzigd. In de directe omgeving van de kerk bevinden zich nog een katholieke school, een kosterswoning en een parochiehuis.

Omschrijving

Kerk en pastorie bevinden zich geheel vrijgelegen aan de kop van de Pijnackerse lintbebouwing. De pastorie bevindt zich aan de koorzijde van de kerk en is tegen de kerk aangebouwd. De doorgaande weg van weg snijdt het groengebied waarin de kerk ligt in twee helften. Het groengebied wordt in het oosten door de spoorbaan begrensd.

Het kerkcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- vanwege de bijzondere en representatieve uitdrukking van een geestelijke stroming.

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp, de in de kerkgebouw minder vaak voorkomende op het Rijnland geïnspireerde neoromaanse stijl, en als voorbeeld van een neoromaans kerkelijk complex in het oeuvre van A.C. Bleijs.

- verder stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het centrum van Pijnacker.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.