Inleiding

Complex voormalig Laboratorium van de Afdeling Physica en Electrotechniek van de Polytechnische School (nu TU), bestaande uit een LABORATORIUM en een KETELHUIS met SCHOORSTEEN en MACHINISTENWONING. Het complex is voltooid in 1902-1903 naar ontwerp in Neo-Gotiek van de architect J. van Lokhorst.

In 1896 maakte Snijders een voorontwerp voor het nieuwe gebouw voor Elektrotechniek. Vervolgens maakte een aantal architecten een studiereis, waarbij verschillende laboratoria werden bezocht. Daarop paste rijksbouwmeester J. van Lokhorst in 1898 het idee van Snijders aan en integreerde hij bovendien een laboratorium voor Natuurkunde in het plan. Het ketelhuis met schoorsteen moest dienst doen als verwarmingscomplex voor een aantal, destijds nog deels te realiseren, gebouwen van de Polytechnische School in het bouwblok omgeven door Kanaalweg, Mijnbouwplein, Mijnbouwstraat en Julianalaan.

Omschrijving

Het complex ligt op het oostelijke deel van het universiteitsterrein dat wordt omgeven door het Rijn-Schiekanaal met daarlangs de Kanaalweg, het Kanaalpad, het Mijnbouwplein, de Mijnbouwstraat en de Juliananlaan. Op dit terrein bevinden zich verder onder meer het Laboratorium voor Microchemie en Metallografie, het gebouw voor Mijnbouwkunde en Petroleumwinning en het vml. gebouw voor de Afdeling Geodesie, Landmeten en Waterpassen. Het complex bestaat uit twee onderdelen.

Het hoofdgebouw, voormalig laboratorium, ligt terug ten opzichte van het kanaal, waardoor vóór het gebouw een open ruimte is ontstaan en het zicht op het Gebouw voor Geodesie uit 1891 is behouden. In de zuidwestelijke oksel van het T-vormige hoofdgebouw bevindt zich een groot, houten dynamolokaal.

Vrijstaand van het hoofdgebouw bevindt zich langs de westzijde (aan het Kanaalpad) een langgerekt nevengebouw, waarin zich het ketelhuis met een schoorsteen (Kanaalpad) en een machinistenwoning bevinden.

Waardering

Het complex, voormalig laboratorium van de Afdeling Physica en Electrotechniek van de Polytechnische School, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke functie en vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van de Technische Universiteit Delft;

- als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk de Neo-Gothiek, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de rijksarchitect Van Lokhorst en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Rijn-Schiekanaal en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende gebouwen van de TU-wijk.