Inleiding

Complex bestaande uit een FLATGEBOUW met APPARTEMENTEN en een WINKEL, genaamd "Singelwijck" en aanpandig WOONBLOK met ETAGEWONINGEN en WINKELS, gebouwd in 1933-1934, naar ontwerp van de uit Oostenrijk afkomstige architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl.

Het complex is markant gesitueerd aan de oostzijde van de Koemarkt en vormt de overgang tussen de oostelijke gevelwand van het Broersvest en de noordelijke gevelwand van de Rotterdamsedijk. De Koemarkt maakte in de jaren twintig en dertig een schaalvergroting door als gevolg van de demping van het Broersvest en de aanleg van een nieuwe, verbrede Koemarktbrug. Het plein werd getransformeerd tot een overzichtelijke rotonde met tramlus en groeide uit tot het nieuwe centrum van Schiedam. Singelwijck vormt het hoogtepunt van deze grootstedelijke ontwikkeling.

Architect Leppla paste met deze opdracht de resultaten toe van uitgebreide studies naar moderne woningbouwplattegronden, die hij kort daarvoor had gepubliceerd. Daarnaast had hij ervaring opgedaan met vernieuwende woningbouwprojecten tijdens een korte periode werkzaam bij de Rotterdamse architect J.H. van den Broek. Het ontwerp voor Singelwijck vertoont typologische en architectonische overeenkomsten met gelijktijdig gebouwde flatgebouwen in Rotterdam.

Omschrijving

Complex bestaande uit een flatgebouw, opgetrokken vanuit een gelede, rechthoekige plattegrond met hierop een eveneens geleed, acht bouwlagen tellend hoofdvolume met aan de noordzijde een klein, vier bouwlagen tellend nevenvolume. Aan de zuidoostzijde, aan de Rotterdamsedijk, bevindt zich het drie portieken brede woonblok van vier bouwlagen met etagewoningen en winkels op de begane grond.

Waardering

Complex bestaande uit een flatgebouw met appartementen en winkel en een woonblok met etagewoningen en winkels, gebouwd in 1933-1934 naar ontwerp van de architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde. Bovendien van grote betekenis voor de onwikkeling van staalskelet- en hoogbouw in Nederland en vanwege de hoge ensemblewaarde als complex van hoog- en laagbouw met een markante stedenbouwkundige situering.