Schiedam I 4834 A3
Schiedam I 4834 A6
Rotterdamsedijk 270 D, 3112 BS te Schiedam
Rotterdamsedijk 272 B, 3112 BS te Schiedam
Rotterdamsedijk 272 C, 3112 BS te Schiedam
Rotterdamsedijk 272 D, 3112 BS te Schiedam

Inleiding

WOONBLOK met ETAGEWONINGEN en WINKELS, gebouwd in 1933-1934, naar ontwerp van de uit Oostenrijk afkomstige architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl in opdracht van C. Korsten en W. Blokland. Het woonblok vormt een ensemble met het aanpandige, op de hoek van de Koemarkt gesitueerde, flatgebouw "Singelwijck". Het complex is markant gesitueerd aan de oostzijde van de Koemarkt en vormt de overgang tussen de oostelijke gevelwand van het Broersvest en de noordelijke gevelwand van de Rotterdamsedijk.

NB: De oorspronkelijke balkons met lage betonnen borstwering en stalen (buis) reling zijn gewijzigd. Een aantal stalen vensterpuien uit de voorgevel is vervangen evenals de puien van de trappenhuizen in de achtergevel.

Omschrijving

Het woonblok is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en is gesitueerd met de voorgevel in de rooilijn van de Rotterdamsedijk en omvat een kelderverdieping/souterrain en vier bouwlagen onder een overkragend plat dak met mastiekbedekking. Het woonblok bestaat uit drie portieken met aan weerszijden elk twee winkels met (oorspronkelijk) winkelwoning op de begane grond en souterrain en op de verdiepingen elk 6 etagewoningen. Aan de achterzijde zijn tuinen gesitueerd. De uiterst rechtse (oostelijke) winkel springt naar voren met rechts een meerzijdige etalage en links een rechthoekige etalage.

Het woonblok is gebouwd op betonnen funderingspalen en opgetrokken in een betonconstructie met kolommen/standvinken e.d. van ijzer bekleed met gewapend beton en houten balklagen. De voor- en zijgevel is opgetrokken in gele hardgrauw baksteen in Noors verband, de achtergevel in miskleurige hardgrauw baksteen.

Vensters in de voorgevel zijn oorspronkelijk gevat in stalen profielen. De achtergevel bevat houten kozijnen. De winkels zijn voorzien van een terugliggende houten winkeldeur, gesitueerd tussen een brede en een smalle etalage. De vloer van het kleine winkelportiekje is voorzien van wit granito met een zwart/wit geblokte band en een zwarte rand. Tussen de winkels liggen de diepe portieken van de woningen met een granitovloer conform eerder beschreven en een houten voordeur met zeer smal verticaal venster en aan weerszijden de brievenbussen en bellen waarboven een rechthoekig venster. Boven de deur en naastgelegen vensters een laag bovenlicht. De vensters bevatten in oorsprong gekleurd glas-in-lood, gedeeltelijk nog aanwezig.

De voorgevel springt ter plaatse van de woonkamers gedeeltelijk ver naar voren en naast deze uitspringende geveldelen steken de balkons nog verder uit waardoor de gevel een sterk ritmisch meanderend profiel heeft dat wordt geaccentueerd door de ver uitkragende betonnen dakrand die aan de onderzijde van een houten (stroken) betimmering is voorzien. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren zijn betonnen lateien expressief aanwezig. De woningen zijn (in oorsprong) voorzien van grote vensterstroken met stalen roeden en dubbele deur naar het balkon.

De zijgevel bevat per bouwlaag een kleine liggend rechthoekig venster. De sobere achtergevel wordt gekenmerkt door het betonraster ter hoogte van de verdiepingsvloeren en aan weerszijden van de vensterstroken. Ter plaatse van de keukens bevinden zich terugliggende balkons. In de portieken bevindt zich gedeeltelijk nog de originele tegellambrizering in geel, zwart en rood. De etagewoningen bevatten aan de voorgevel een woonkamer met eetnis en zijkamer, een keuken aan de achtergevel met daarnaast de kinderkamer (beiden aan het balkon gesitueerd) en daarnaast nog een grote slaapkamer en een badkamer.

Waardering

Woonblok met etagewoningen en winkels, gebouwd in 1933-1934, naar ontwerp van de architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl. Het woonblok vormt een ensemble met het aanpandige, op de hoek van de Koemarkt gesitueerde, flatgebouw "Singelwijck" en is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok