Inleiding

ROOMS-KATHOLIEK COMPLEX "St. Jacobus" bestaande uit de volgende samenstellende onderdelen: de BASILIEK reeds beschermd onder mno:33297 "St. Jacobus" en de PASTORIE, met tuin en hekwerk. Het complex is gebouwd 1888-1890 in Neo-Romaanse trant, ontworpen door A.C. Bleijs, en staat op vrijwel rechthoekig terrein aan de Kerkweg in Kethel. De basiliek is gesitueerd noordoostelijk van het midden van het terrein. De pastorie staat ten zuidwesten van de basiliek en is ermee verbonden door middel van een kwart-cirkelvormige gang.

Omschrijving

De kerk en pastorie zijn opgetrokken in bonte, ruige baksteenklinkers in staand verband, voorzien van een plint afgewerkt met bruin geglazuurde stenen. De daken zijn belegd met leien in Maasdekking en hebben aan de dakvoet natuurstenen dakgoten die worden ondersteund door uitgemetselde lijsten siermetselwerk en gemetselde consoles, gedeeltelijk voorzien van natuurstenen spuwers.

Het complex heeft een landschappelijk aangelegde tuin waarin de grasperken de vorm van een kelk met hostie hebben. In de tuin staat een Heilig Hart-beeld (1951) voorzien van de initialen "HnJeEe".Het terrein wordt afgesloten door een smeedijzeren hek met pijnappelornamenten. Aan de overzijde van de Kerkweg bevindt zich de bijbehorende begraafplaats met centraal daarin een kruisbeeld (1889, J. Margry en Snickers te Rotterdam), waarbij vanaf 1908 de diverse priestergraven zijn bijgezet.

Waardering

ROOMS-KATHOLIEK COMPLEX "St. Jacobus" met basiliek, pastorie hekwerk en tuin in landschappelijke aanleg, in Neo-Romaanse trant gebouwd in 1888-1890 naar ontwerp van A.C. Bleijs van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de hoge ensemblewaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde in het dorpje Kethel.