Inleiding

Complex bestaande uit het duo voormalige BRANDERIJEN "Rotterdam" en "Amsterdam" (Nieuwe Haven 97-99), gebouwd in 1857 in Eclectische trant, en de soberder vormgegeven voormalige BRANDERIJ "Wassenaar" (Nieuwe Haven 95) die in 1860 aan de oostzijde is toegevoegd.

De bouwvolumes die het pand Nieuwe Haven 95 flankeren zijn in 1916 gebouwd. Het westelijke bouwvolume hiervan vormde de interne verbinding van Nieuwe Haven 95 met Nieuwe Haven 97. De branderijen zijn typologisch representatief voor de huisvesting van deze specifieke productiefase binnen de Jeneverbedrijfstak in de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid. Karakteristiek is de asymmetrische gevelindeling die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de (bredere) beslagbakken aan één zijde van de branderij en de ketelapparatuur aan de andere zijde. Op de eerste verdieping bevindt zich geheel links (of rechts) een deur waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen. (Transport naar de zolderverdieping verliep binnendoor via de trap.)

NB: Nieuwe Haven 97 is tegenwoordig in gebruik als restaurant en vormt geen functionele eenheid meer met Nieuwe Haven 95. Het bouwvolume tussen de bedrijfspanden behoort bij Nieuwe Haven 97. Het bouwvolume oostelijk van Nieuwe Haven 95 is hiermee functioneel verbonden. De uitbreiding aan de rechterzijde van nummer 99 valt buiten de rijksbescherming.

Omschrijving

De 3 branderijen waaruit het complex bestaat, zijn opgetrokken in rode/grauwe baksteen en omvatten twee bouwlagen en een kapverdieping onder zadeldaken. Geheel oostelijk bevindt zich het pand Nieuwe Haven 95, dat wordt geflankeerd door twee plat afgedekte bouwvolumes van twee bouwlagen.

Waardering

Vrij gaaf complex van 3 branderijen, gebouwd in 1857-1860 in Eclectische trant, typologisch karakteristiek voor de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde aan de Nieuwe Haven.