525394 - Rotterdam, Amsterdam, Wassenaar
Schiedam M 6918
Nieuwe Haven 95 A, 3116 AB te Schiedam
Nieuwe Haven 95 B, 3116 AB te Schiedam
Nieuwe Haven 95 C, 3116 AB te Schiedam
Nieuwe Haven 95 D, 3116 AB te Schiedam

Inleiding

Voormalige BRANDERIJ "Wassenaar", gebouwd in 1860 in sobere Eclectische stijl, als uitbreiding van het naastgelegen duo branderijen "Rotterdam" en "Amsterdam" (Nieuwe Haven 97-99). In 1916 zijn aan weerszijden van de branderij aanbouwen gerealiseerd.

NB: Van origine hadden alle vensters in de voor- en achtergevel, dubbele, openslaande, zesruits, houten ramen, deze komen echter nog slechts op twee plaatsen voor. De achtergevel ter hoogte van de begane grond is zwaar beschadigd.

Omschrijving

De branderij is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode/grauwe bakstenen op een rechthoekige plattegrond van zes meter breed en zeventien en een halve meter diep. Aan weerszijden van de branderij bevinden zich twee aanbouwen van twee bouwlagen met een plat dak. Het linker bouwvolume is even diep als het bedrijfspand, het rechter is even diep als de naastgelegen bedrijfspanden nummer 97 en 99. De branderij bestaat uit een hoge begane grond verdieping, een lagere eerste verdieping en een ruime zolderverdieping onder het zadeldak dat met de nokrichting haaks op de straat staat. Op de begane grond rechts van het midden bevindt zich in de voorgevel een dubbele openslaande inrijpoort met daarboven een rondboogvormig bovenlicht. De poort is gevat tussen twee gecanneleerde natuurstenen pilasters op een natuurstenen voet. De pilasters ondersteunen een strekse rondboog rollaag met een natuurstenen sluitsteen met daarin het bouwjaar (1860) gegraveerd. De poort wordt geflankeerd door links twee en rechts één segmentboogvormig venster met twaalfruits openslaande ramen met natuurstenen waterdorpels en strekse rollagen. Op de eerste verdieping zijn vier segmentboogvormige vensters en een deur, geheel links in de gevel . De vensters zijn bekroond door strekse rollagen en voorzien van natuurstenen waterdorpels. Tussen de eerste- en kapverdieping is in het midden van de gevel een natuurstenen plaat met de naam "WASSENAAR" aangebracht. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich vijf segmentboogvormige vensters, conform op de eerste verdieping. In het midden van de gevel, direct onder de nok, bevindt zich een driehoekig venster, met een natuurstenen omlijsting.

De puntgevel wordt beëindigd met een houten hoofdgestel. De voorgevels van de, in origine aan elkaar identieke, bouwvolumes aan weerszijden van het bedrijfspand zijn opgebouwd uit een inrijpoort op de begane grond en op de eerste en tweede verdieping twee segmentboogvormige vensters bekroond door strekse rollagen en voorzien van natuurstenen waterdorpels. Beide gevels worden beëindigd door een geprofileerde houten lijst. De rechter inrijpoort heeft drie gekoppelde, vierruits bovenlichten met houten kozijnen en wordt bekroond door een stalen latei en kops metselwerk. In de achtergevel van het bedrijfspand zijn alle vensters en deuren, met houten kozijnen, bekroond met strekse rollagen en voorzien van gemetselde waterdorpels en drempels. Op de begane grond is van links naar rechts, een hoger geplaatst smaller segmentvormig venster, een rondboogvormige inrijpoort met dubbele openslaande deuren, vervolgens twee hoger geplaatste segmentvormige vensters met dubbele, openslaande, twaalfruits, houten ramen. Op de eerste- en zolderverdieping bevinden zich vijf segmentvormige vensters. De vensters op de zolderverdieping zijn lager dan die op de eerste verdieping. Onder de nok bevindt zich een klein rondlicht.

De bakstenen puntgevel laat ter hoogte van de verdiepingsvloeren de vloerankers zien.

De achtergevel van het linker bouwvolume heeft op de eerste en op de tweede verdieping ieder twee vensters conform die van het bedrijfspand en op de begane grond een houten inrijpoort. De achtergevel van het rechter bouwvolume heeft op de eerste en op de tweede verdieping ieder één venster conform die van het bedrijfspand. Beide gevels worden beëindigd door een houten gevellijst.

In het interieur is de constructie van belang.

Waardering

Voormalige branderij, als historisch-functioneel onderdeel van het branderijcomplex Nieuwe Haven 95-99, gebouwd in sobere Eclectische stijl in 1860, van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische - en ensemblewaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde aan de Nieuwe Haven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Branderij