Inleiding.

Complex dakpannenfabriek De Valk bestaande uit twee FABRIEKSHALLEN en een DIRECTEURSWONING, oorspronkelijk onderdeel van een dakpannenfabriek gelegen op een perceel aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt. De dakpannenfabriek werd op deze locatie omstreeks 1900 opgericht als stichting van J. en W. Meuwissen en zou uitgroeien tot een van de grootste gespecialiseerde dakpannenfabrieken in Europa. Het perceel wordt aan de zuidzijde door de Aasterbergweg en aan de oostzijde door de Diepstraat begrensd.

Omschrijving.

De fabriekshallen met aangebouwde voormalige directeurswoning liggen langs de Aasterbergweg en de Diepstraat. De fabriekshal langs de Aasterbergerweg biedt een doorrit naar het achtergelegen terrein. Deze fabriekshal vormt een karakteristieke, brede gevelwand langs de Aasterbergweg en sluit met de oostgevel tegen een tweede beschermde fabriekshal aan, met lagere nokhoogte en de nokrichting haaks op de vorige. De te beschermen fabrieksgebouwen van kort na 1900 kenmerken zich door een sobere utilitaire bouwtrant typisch voor de fabrieksarchitectuur rond 1900, met enkele sierelementen. De woning die op de hoek van de Aasterbergweg en de Diepstraat gesitueerd is, ligt ten opzichte van de voornoemde fabriekshal wat terug. De hal en het woonhuis zijn met een contemporain tussenlid verbonden. Het woonhuis dat vermoedelijk wat later werd gebouwd kenmerkt zich door de toepassing van natuursteen op enkele constructieve plaatsen. Aan de noordzijde sluit tegen het woonhuis een in de jaren vijftig van de twintigste eeuw opgetrokken kantoorgedeelte aan.

Waardering.

Het complex is van algemeen, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als bijzondere uiting van een sociaal-economische en technische ontwikkeling. Het complex is een zeldzaam geworden voorbeeld van de gespecialiseerde dakpannenindustrie die voornamelijk voorkwam in Midden-Limburg en van grote invloed is geweest voor de economische en sociale ontwikkeling van deze regio. Het complex heeft architectuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven en goed herkenbaar ensemble van fabriekshallen en directeurswoning, met een voor het bouwtype karakteristieke opbouw en detaillering met enkele sierelementen. Het complex heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een grootschalig fabriekscomplex aan de westzijde van de bebouwde kom van Echt, waar het complex vanwege de fraaie en zeldzame fabrieksgevelwand langs de Aasterbergweg een belangrijke beeldbepalende rol speelt.