Aasterbergerweg 2 C, Echt

Inleiding.

FABRIEKSHAL onderdeel van het complex dakpannenfabriek De Valk en gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw. De hal is haaks op de Aasterbergweg gelegen en sluit met de westgevel tegen de andere beschermde fabriekshal aan. Aan de oostgevel grenst het tussenlid waarmee de hal met de woning en het latere kantoorgebouw in verbinding staat. De hal heeft in verband met het gewijzigde gebruik diverse wijzigingen ondergaan maar is in hoofdvorm en karakter herkenbaar bewaard gebleven.

Omschrijving.

De fabriekshal is opgetrokken als enkelvoudige langshal op een rechthoekig grondplan, afgedekt met een zadeldak met de nokrichting haaks op de Aasterbergweg. De schilden met bescheiden overstek aan voor- en achterzijde zijn belegd met rode pannen en voorzien van enkele kleine dakramen. De afwatering vindt plaats via mastgoten en bakgoten en het dak is afgezet met windveren. De nok heeft een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en voorzien van segmentboogvormig afgesloten vensters met oorspronkelijk een twaalfruits gietijzeren roedenindeling en baksteen lekdorpel. De zuidelijke kopgevel aan de Aasterbergweg heeft hoeklisenen. In de rechter gevelhelft ter plaatse van een inpandig transformatorhuis twee transformatordeuren. Links ervan een dichtgemetseld venster zoals beschreven. In de tweede bouwlaag twee, en in de geveltop één venster zoals beschreven. De noordelijke eindgevel is blind. De westgevel heeft een regelmatige gevelindeling in drie bouwlagen met vensters zoals beschreven waarvan er diverse zijn dichtgemetseld of dichtgeverfd. In de gevel bevinden zich drie, in hun huidige uitvoering niet oorspronkelijke rechthoekige poorten. Rechts sluit tegen de gevel de zuidwestelijke fabriekshal aan met een doorrit over de eerste bouwlaag. De oostgevel is gedeeltelijk verborgen achter latere kantooruitbreidingen en oorspronkelijke aanbouwen. De gevel heeft voorts een regelmatige gevelindeling met segmentboogvormige vensters zoals voornoemd.

Waardering.

De fabriekshal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de dakpannenfabriek De Valk. De hal heeft architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een dergelijke hal uit het begin van de twintigste eeuw, met onder meer een karakteristieke gevelindeling. De hal heeft vanwege de functie, historie en situering ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen en is mede bepalend voor de kenmerkende gevelwand die het complex vormt langs de Aasterbergweg.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal