Inleiding

Het sluiscomplex bestaande uit een SLUISWACHTERSWONING annex GEMAAL in eclectisch-renaissancistische trant en een SCHUTSLUIS in de Haarlemmervaart, is gebouwd in 1884, het (oorspronkelijk) stoomgemaal ter bemaling van de Overbraker Binnenpolder. Het gemaal verving de bestaande windwatermolen. De schutsluis reguleert de verschillende waterpeilen van stads- en polderniveau.

Omschrijving

De sluis met schutkolk bevindt zich in de Haarlemmervaart, op de voormalige stadsgrens. De eclectisch-renaissancistische woning, in rode en gele baksteen onder een met grijze pannen gedekt zadeldak, bevindt zich op de noordelijke oever aan de westzijde. De schutsluis bevat westelijk een oostwaarts gekeerd stel puntdeuren en oostelijk van de kolk twee stel van elkaar afgekeerde puntdeuren

Waardering

Het complex van een sluiswachterswoning annex gemaal met schutsluis uit 1884 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een grotendeels gaaf bewaard gebleven, representatief, laat negentiende-eeuws sluiscomplex, bestaande uit een eclectisch-renaissancistische dienstwoning met bijbehorende werkruimten en schutsluis ten dienste van de waterbeheersing.