Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526737
Complexnummer: 
526735 - Schutsluis Haarlemmervaart
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 april 2003
Kadaster deel/nr: 
18709/194
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119439 - 488751

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

SCHUTSLUIS, onderdeel van het sluiscomplex Haarlemmervaart, gelegen in de belangrijke verbindingsroute van de Haarlemmervaart. Op de oever bevindt zich naast de sluis de sluiswachterswoning annex gemaal. In eerste aanleg stamt de bouw uit 1884

N.B. De sluisdeuren zijn van recenter datum.

Omschrijving

De schutsluis met bijbehorende schutkolk wordt gevormd door tweemaal twee, haaks op de waterloop geplaatste, uitgebouwde landhoofden waartussen houten sluisdeuren. Oostelijk komen twee stel dubbele puntdeuren voor; de westelijk gesitueerde deuren liggen naast een ijzeren voetgangersbrug. De deuren zijn onder een hoek van ongeveer 30 graden geplaatst en worden in beweging gezet door middel van een horizontaal geplaatste, kwartcirkelvormige heugelstang die is verbonden met een zich onder het maaiveld bevindende, tandwielkast in elk landhoofd. De gleuf voor de uitzwaai van de heugelstang onder het maaiveld is door ijzeren plaatdeksels afgedekt. De vier landhoofden zijn gemetseld in baksteen (kruisverband) en voorzien van natuurstenen accenten op de naar voren springende ronde hoeken en als dekplaat langs de muur van de landhoofden. De ingezwenkte oevers van de schutkolk tussen de sluizen bestaan uit een beschoeiingsloos talud.

Van het oostelijk gelegen dubbel stel deuren zijn de twee binnenste deuren (1954) boven voorzien van een ijzeren buisrailing waaraan een schuif is gemonteerd. Het buitenste paar (1997) bevat aan weerszijden van de deuren een railing waartussen een verhoogde loopplank, rustend op de verlengde uiteinden van de deuren, die elk overigens zijn voorzien van een schuif. De scharnierpunten van het beide stel deuren op de landhoofden, zijn in de hoeken geplaatst aan weerszijden van de muurdam die zich in het midden van dit landhoofd bevindt. De westelijke puntdeuren (in 1991 vernieuwd) bevatten één railing waaraan aan de noordelijke deur een tandwielkast met verticaal geplaatste heugelstang is gemonteerd.

Waardering

De in oorsprong uit 1884 daterende schutsluis in de Haarlemmertrekvaart is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en civieltechnisch-historische waarde als laat negentiende-eeuwse respresentant van de tradtionele waterbeheersing in een historisch belangrijke vaarroute. De schutsluis heeft ensemblewaarde met de bijbehorende sluiswachterswoning annex gemaal.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
AmsterdamHaarlemmerweg bij 20 H, Westerpark

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenWaterkering en -doorlaatSchutsluis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamY58
Sloten Noord-HollandC8365
AmsterdamY3428

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880exactvervaardiging