Complex met twee onderdelen: 1) Kortgevelboerderij 2) Schop annex bakhuis

Inleiding

Complex met twee onderdelen, bestaande uit een KORTGEVELBOERDERIJ en een SCHOP annex BAKHUIS met koestal, daterend uit resp. 1596 en XVII en nadien gewijzigd. Het complex is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het geheel is gelegen op een enigszins verhoogd erf met fruitbomen en eiken, en maakt deel uit van de buurtschap Plein.

\t

Omschrijving

De kortgevelboerderij met ankerbalkgebinten onder rieten zadeldak met wolfseinde en eindschild ligt met de nok evenwijdig aan de weg. Terzijde van de boerderij bevindt zich met de nok evenwijdig een schop met koestal en bakhuis op langwerpig rechthoekige plattegrond onder pannengedekt schilddak.

Waardering

Het complex, bestaande uit een kortgevelboerderij en een schop annex bakhuis, in oorsprong daterend uit resp. 1596 en XVII, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een zich in de loop der eeuwen uitbreidend boerderijcomplex in de Meierei. De onderdelen van het complex hebben architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het boerderijcomplex heeft door zijn samenspel van onderscheiden bebouwing en traditionele erfbeplanting grote ensemblewaarde. Het complex is straatbeeldbepalend en mede door zijn ligging aan de driesprong van wegen karakteristiek voor de open agrarische bebouwing van de buurtschap Plein.