Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, daterend uit 1681 en een vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIII, beide opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Uitbreiding van de boerderij tot krukhuis ca. 1910. Bouw van een nieuw woonhuis (nr. 30), pal voor de boerderij, en ingebruikneming van deze als stal ca. 1960.

Omschrijving

De krukhuisboerderij, rond 1910 ontstaan uit een kortgevelboerderij van het driebeukig hallehuistype met middenlangsdeel ligt met de nok evenwijdig aan de weg. De vrijstaande schuur met dwarsdeel ligt haaks erop, aan de overzijde van een zandweg, tegenover de achtergevel van de boerderij. Langs de lange, van de weg afgekeerde gevel twee linden en een kersenboom.

Waardering

Het complex bestaande uit een voormalige krukhuisboerderij uit 1681 en een vrijstaande schuur met dwarsdeel is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een zich in de loop der tijd uitbreidend en verjongend boerderijcomplex. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. De boerderij heeft samen met de bijbehorende vrijstaande schuur en erfbeplanting ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend.