Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526763
Complexnummer: 
526790 - Boerderijcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 2004
Kadaster deel/nr: 
82713/12
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sint Hubert
X-Y coördinaat: 
184844 - 409231

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij

Inleiding

Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Uitbreiding tot krukhuis ca. 1910. Bouw van een nieuw woonhuis (nr. 30), pal voor de boerderij, en in gebruikname van deze als stal ca. 1960.

Omschrijving

De voormalige eenlaagse boerderij op L-vormige plattegrond is deels boven een gepleisterde plint opgetrokken uit handgevormde baksteen en machinale baksteen in kruisverband. Het samengestelde zadeldak met wolfseinden is gedekt met golfplaat. Op de scheiding van het voormalige woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen. De voorgevel is geheel gepleisterd in blokverband. Links uit het midden de hoofdingang met paneeldeur in nadrukkelijk ambachtelijke stijl (ca. 1910) met bovenlicht met afgeronde hoeken. Links een venster met 4-ruits schuifraam, rechtse twee vensters met 6-ruits schuiframen en dubbele luiken. Op zolderniveau centraal tegen het wolfseinde een venster met twee draairamen in gemeenschappelijk liggend kozijn met middenstijl, bakstenen lekdorpel. Onder de dakrand een muizentand. De rechter zijde van het voorhuis is rond 1910 uitgebreid en van een eigen kap voorzien, waardoor uit het driebeukige hallehuis een krukhuis ontstond. De uitbreiding is uitgevoerd in machinale steen in kruisverband boven een gepleisterde plint. De voorgevel is waarschijnlijk bij deze gelegenheid gepleisterd.

De rechter gevel van het iets voor het bedrijfsgedeelte uitspringende woonhuis heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen en dubbele luiken. Boven de vensters segmentboogvormige ontlastingsbogen met rollaag en koppen op hun plat. Lekdorpels. Op zolderniveau twee vierkante venstertjes met kruisroede. Lekdorpels en rollagen. Onder de dakrand een muizentand. Staafankers. De linker zijgevel van het woonhuisgedeelte, uit paarsrode steen in kruisverband, heeft een getoogd getralied keldervenster en een venster met 4-ruits schuifraam, met stenen vensterbank en dubbele luiken. Tegen de linker zijgevel van het bedrijfsgedeelte, waarvan het onderste dakvlak iets is opgelicht, een langgerekte varkensstal onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen (ca. 1900). Dakrand met muizentand, drie getoogde ijzeren stalramen met korenaarmotief, drie getoogde varkensluikjes. Staldeur en stalraam in korte gevel. De rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte is blijkens een knik in het dakvlak ook aan deze zijde iets hoger opgetrokken, en wel in paarsbruine drieklezoren. Dichtgezette varkensluikjes, 5 betonnen 6-ruits stalramen, een staldeur. Op de hoek met de achtergevel een bakstenen steunbeer. De achtergevel, deels uit machinale steen, heeft in het midden dubbele deeldeuren met een ruit onder een betonnen latei. Aan weerszijden op ongelijke hoogte grote vensters met kruisroeden. Op zolderniveau een hooiluik. Staafankers.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. In het bedrijfsgedeelte staan vier eiken ankerbalkgebinten, waarop driehoeksspanten. Schouw met schildpadtegeltjes. Paneeldeuren.

Waardering

De voormalige krukhuisboerderij uit 1681 is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van zich in de loop der tijd uitbreidend en verjongend boerderijcomplex. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft samen met de bijbehorende vrijstaande schuur ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKromme Bergweg305454 NXBijSint Hubert

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MillR1349

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18611861exactvervaardiging