Inleiding

Complex bestaande uit een vrijstaand HERENBOERENWOONHUIS met grote SCHUUR erachter. Het complex dateert uit 1863 en is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Het geheel ligt aan het eind van een oprijlaan op een ruim erf met hoog opgaand geboomte in de buurtschap Zwartenberg.

Omschrijving

Het eenlaagse, uit gele IJsselsteen opgetrokken herenboerenwoonhuis met dubbele zolder onder zadeldak tussen tuitgevels staat aan het einde van een lange oprijlaan met de nok evenwijdig aan de straat. Schuin erachter staat haaks een vrijstaande schuur van zeer forse afmetingen. De schuur heeft een zadeldak met korte wolfseinden en is gedekt met rode Hollandse pannen. De voorgevel is geheel gerabat en groengeschilderd, de zij- en achtermuren zijn in machinale steen vernieuwd.

Waardering

Het complex, bestaande uit een herenboerenwoonhuis met vrijstaande schuur is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een Westbrabants boerenwoonhuis van enige allure met vrijstaande zeer forse schuur. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van de interieurs. Het woonhuis heeft samen met de bijbehorende vrijstaande schuur en hoog opgaand geboomte ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend.