Zevenbergen N 1510
Bij Hazeldonkse Zandweg 40, 4762 PA te Zevenbergen

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR van zeer forse afmetingen. De schuur dateert uit 1863 en is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. De schuur behoort bij een herenboerenwoonhuis en ligt aan het eind van een oprijlaan op een ruim erf met hoog opgaand geboomte in de buurtschap Zwartenberg.

Omschrijving

De schuur heeft een zadeldak met korte wolfseinden en is gedekt met rode Hollandse pannen. De voorgevel is geheel gerabat en groengeschilderd. Links en rechts dubbele deuren met gesmede gehengen. Rechts uit het midden een grote dubbele deur met smalle 12-ruits bovenlichtstrook. De linker deurvleugel is gedeeld, in de rechter een kleine deur met aan de bovenzijde gezwenkte belijning. De deuren zijn oorspronkelijk, de horizontaal gerabatte voorgevel is vernieuwd. De kap met lichte overstek heeft windveren, onder het wolfseinde met golvende belijning. De zij- en achtermuren zijn rond 1970 in machinale steen vernieuwd. De zijmuur links heeft 6 lunetvormige gietijzeren stalramen met twee roeden. De rechter zijmuur wordt verdekt door een latere aanbouw onder lessenaarsdak. De bakstenen achtergevel met staafankers is groen geschilderd en heeft een grote roldeur. Inwendig een reusachtig eiken dekbalkgebint dat de ruimte in vier beuken verdeeld. Het voorste gedeelte, dat van de rest is afgeschoten door een tussenmuur, is nog volledig intact. Het heeft een eiken gebint met pen-en-gatverbindingen, bestaande uit een middenstijl en twee zijstijlen waarop een dekbalk is opgelegd. De dekbalk is op de stijlen afgeschoord. De stijlen zijn met de voorgevel verbonden door twee zware horizontale balken. Op de dekbalk A-spanten met geschoorde spruitbalk en hanebalk. In het achterste deel van de schuur zijn de drie eiken stijlen vervangen door twee van staal.

Waardering

De vrijstaande SCHUUR is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een vrijstaande Westbrabantse boerenschuur van zeer forse afmetingen. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur, met name de gebintconstructie, uitgevoerd als dekbalkgebint. Het heeft samen met het bijbehorende vrijstaande herenboerenwoonhuis en hoog opgaand geboomte ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur