Inleiding

Complex van twee woonblokken aan weerszijden van de Minervalaan, gelegen tussen de Gerrit van der Veenstraat en het Minervaplein, in 1928-1929 ten opzichte van elkaar gespiegeld opgetrokken, elk bestaande uit zeven geschakelde eenheden met elk vier ETAGEWONINGEN, naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl met historiserende stijlelementen van J.Roodenburgh in opdracht van de N.V. Bouw- en Exploitatiemaatschappij 'Eemstraat II' bij monde van de directeuren C. Balke en P.K. Leemhuis. In totaal bevat het complex 56 woningen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee woonblokken; één westelijk en één oostelijk van het noordelijke deel van de Minervalaan gelegen. Tussen beide woonblokken bevindt zich de brede groenstrook van de Minervalaan. De blokken hebben vijf bouwlagen; de vijfde bouwlaag is een mezzanino. De gevels zijn gemetseld in bruine baksteen, afgewisseld met natuurstenen speklagen bij de begane grond. De woonblokken worden afgesloten door een langgerekt zadeldak met blauwgrijze pannen.

Waardering

Twee ten opzichte van elkaar gespiegeld opgetrokken woonblokken uit 1928-1929 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde stedenbouwkundige waarde vormt de inpassing in de gevelwand van de Minervalaan.