527775 - Etagewoningen Minervalaan I
Amsterdam Z 1198
Minervalaan 39 H, 1077 NL te Amsterdam
Minervalaan 39 1, 1077 NL te Amsterdam
Minervalaan 39 2, 1077 NL te Amsterdam
Minervalaan 39 3, 1077 NL te Amsterdam

Omschrijving

Aan de oostzijde van de Minervalaan geheel in baksteen gerealiseerd bouwblok bestaande uit zeven geschakelde eenheden, met in totaal 28 woningen. Het woonblok heeft een rechthoekig grondplan. Elke eenheid bestaat uit vijf bouwlagen: begane grond, drie verdiepingen en een mezzanino onder een zadeldak met pannen. Ver overstekende daklijst. Het blok heeft een klassieke driedeling: de benedenzone als sokkel, een middenzone, en de mezzanino met bovenliggende daklijst als kroonlijst. Elke eenheid bestaat uit zeven traveeën. In de meest links gelegen travee bevindt zich de uitkragende portiek met luifel tussen zware van natuurstenen banden voorziene penanten met eikenhouten deur. De vensteropeningen op de begane grond - waarin diepgelegen, niet onderverdeelde vensters - worden gescheiden door zware, eveneens van natuurstenen banden voorziene, penanten. Het trappenhuis boven de ingang is in de gevel iets naar voren geplaatst (behalve in het meest links gelegen perceel: hier is de ingangspartij t.o.v. de rest van het gevelvlak iets naar achter geplaatst) en voorzien van kleine, per drie gekoppelde, raampjes van bouwglas tussen siermetselwerk. Bovenliggend balkon met gemetselde borstwering. De vensters op de verdiepingen (op iedere verdieping per zes gekoppeld) zijn voorzien van schuiframen tussen uitkragende natuurstenen penanten. De bovenlichten - rustend op consoles - hebben een stalen roedenverdeling in een geometrisch patroon. De mezzanino is voorzien van diepliggende vensterlichten tussen zware penanten. Alle hierboven genoemde penanten zijn concaaf.

Aan de achtergevel zijn de woningen voorzien van erkerpartijen met balkons achter houten borstweringen. Tussen de erkers dito balkons. Aan de achterzijde bevinden zich de hoog oprijzende schoorstenen.

Waardering

Aan de oostzijde van de Minervalaan tot stand gekomen bouwblok van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex etagewoningen aan de Minervalaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Etagewoning

Roodenburgh, J. ; Stad Amsterdam