Inleiding

Twee in 1930-1932 op een kruising van wegen, aan de noordwand van het Minervaplein en aan weerszijden van de Minervalaan tot stand gekomen ensemble van twee spiegelbeeldige bouwblokken op U-vormig grondplan met FLATWONINGEN naar een ontwerp in de trant van Late Amsterdamse School met historiserende stijlelementen van C.J. Blaauw. De bouwblokken bestaan uit een kops, naar het Minervaplein gekeerde facade en twee haaks daarop geprojecteerde noordelijke vleugels. Het noordoostelijk geprojecteerde blok werd gebouwd in opdracht van Bouw- en Exploitatiemij. 'MIVA I' en 'MIVA II' bij monde van P.B. Hendrix, het andere blok in opdracht van Bouw- en Exploitatiemij. N.V. 'Minervaplein' bij monde van Gebr. Theo A. en Anton Wajer.

N.B. Het betreft hier een deel van een ontwerp uit 1930 voor in totaal acht bouwblokken rondom het Minervaplein waarvan alleen de twee hierboven geduide blokken destijds zijn gerealiseerd (blok I en blok VIII). De overige bouwblokken werden gerealiseerd door G.J. Rutgers in 1956-1958, overigens naar hetzelfde ontwerp uit 1930 (Blaauw overleed in 1947), en vallen buiten de bescherming.

Waardering

Twee bouwblokken aan de noordwand van het Minervaplein van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde binnen de ontwikkeling van het flatgebouw. Het is van verder belang binnen het oeuvre van C.J. Blaauw. Stedenbouwkundig van belang als onderdeel van de bebouwing aan het Minervaplein op een kruising van wegen, een van de hoofdmomenten in het Plan-Zuid.