527788 - Etagewoningen Minervalaan III
Amsterdam Z 1652
Minervalaan 54 H, 1077 PC te Amsterdam
Minervalaan 54 1, 1077 PC te Amsterdam
Minervalaan 54 2, 1077 PC te Amsterdam
Minervalaan 54 3, 1077 PC te Amsterdam

Omschrijving

Noordwestelijk bouwblok gelegen aan het Minervaplein, tussen Minervalaan en Michelangelostraat en bestaand uit vijf tot zes bouwlagen onder een hoog opgetrokken schilddak met zwarte pannen. Het geheel is in baksteen opgetrokken en heeft een natuurstenen plint. De kopse zijde aan het plein is 23 vensterassen breed. De begane grond heeft twee centrale ingangspartijen, één in de vierde travee vanaf links, de ander in de zevende travee vanaf rechts. De begane grond met het omlopende balkon wijkt iets naar voren. De T-vensters zijn geplaatst tussen zware muurdammen voorzien van gestileerde kapitelen van natuursteen. De hoekpenanten van de verdiepingen werken als kolossale pilasters. De balkondeuren op de eerste verdieping zijn geplaatst tussen gemetselde scheidingsmuurtjes, afgedekt door natuursteen. De rechthoekige vensters op de verdiepingen hebben schuiframen en zijn voorzien van bovenlichten met verticaal in drieën verdeelde dakruitjes. Op de vierde verdieping is elke venstertravee voorzien van een ver uitstekend driezijdig balkon met gemetselde borstwering. De diepliggende balkondeuren zijn geplaatst tussen zware penanten die rusten op de daaronder geplaatste muurdammen. Aan de bovenzijde zijn de penanten voorzien van gestileerde kapitelen. Boven de ver uitstekende daklijst en onder het licht overstekende dak bevindt zich een mezzanino met in drieën verdeelde vensters tussen uitkragende muurdammen. De zijgevel van het blok aan de Michelangelostraat is zeven vensterassen breed en de zijgevel aan de Minervalaan is vijf vensterassen breed. Verder als hierboven beschreven. De vleugel aan de Minervalaan is geheel in baksteen gerealiseerd en bestaat uit vier geschakelde eenheden. Elke eenheid bestaat uit vijf lagen: begane grond, drie bovenverdiepingen en een mezzanino onder een breed dakoverstek. Daarboven een dwars zadeldak met donkergrijze pannen. Het geheel kent een klassieke driedeling: de benedenzone als sokkel, een middenzone en de mezzanino met bovenliggende daklijst als kroonlijst. De eenheden liggen twee aan twee aan weerszijden van een ingangspartij. Aan de andere zijde worden de eenheden van elkaar gescheiden door tot aan de mezzanino omhoogrijzende pilasters voorzien van raampjes met bouwglas. Elke eenheid bestaat uit zes vensterassen. De ingangspartij is voorzien van een luifel tussen zware van natuurstenen banden voorziene penanten met eikenhouten deur. De deuren hebben kleine ruitjes. De vensteropeningen op de begane grond - waarin diepgelegen T-vensters met bovenlichten - worden gescheiden door zware, eveneens van natuurstenen banden voorziene, penanten. Het brede trappenhuis boven de ingangspartijen is in de gevel iets naar voren geplaatst en voorzien van kleine, per drie gekoppelde, raampjes met bouwglas tussen siermetselwerk. Dit trappenhuis loopt tot aan de mezzanino en heeft een bovenliggend balkon met gemetselde borstwering. De vensters op de verdiepingen (op iedere verdieping per zes gekoppeld) zijn voorzien van schuiframen tussen uitkragende natuurstenen penanten. De bovenlichten - rustend op consoles - hebben stalen roeden die in geometrische vormen zijn onderverdeeld. De mezzanino is voorzien van diepliggende vensterlichten tussen zware penanten. De vleugel aan de Michelangelostraat heeft rechts een puntgevel onder een hoog zadeldak van zes bouwlagen met aan weerszijden een ingesnoerde vierzijdige erker. Links van de erker heeft de vleugel vier bouwlagen onder een zadeldak met pannen. De vensters zijn vormgegeven als beschreven in het bouwdeel aan het Minervaplein, met uitzondering van de vierde bouwlaag. Deze verdieping ligt boven een uitkragende cordonlijst. De T-vensters zijn geplaatst tussen brede pilasters voorzien van gestileerde kapitelen van natuursteen. De achtergevels zijn voorzien van veranda's en balkons. De vensters zijn hier regelmatig in de gevels geplaatst.

Waardering

Aan de noordwestzijde van het Minervaplein tot stand gekomen bouwblok met flatwoningen van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van twee bouwblokken met flatwoningen aan het Minervaplein.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Woonflat