Inleiding

Het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium", bestaande uit het HOOFDGEBOUW met bijbehorend WINDTUNNELGEBOUW, is in 1939-1941 gebouwd naar ontwerp (1938-1939) van H.A. Maaskant en W. van Tijen met medewerking van betonconstructeur G.J. Meyers. In het hoofdgebouw is de gecombineerde toepassing van beton en baksteen deel van de nieuw-zakelijke architectuur. Het complex is gelegen in het Schinkelgebied, met rechtstreekse weg- en waterverbindingen naar luchthaven Schiphol.

Omschrijving

Het langgerekte rechthoekige hoofdgebouw bestaat uit een onderkelderd bouwvolume van vier bouwlagen en een gedeelte van twee bouwlagen onder betonnen schaaldaken. De lange voorgevel is georiënteerd op het noorden en ligt evenwijdig aan de Anthony Fokkerweg, waarbij de hoge vergaderzaal tot uitdrukking komt in het welvende muurvlak bij de westhoek. Het windtunnelgebouw is haaks op het hoofdgebouw gesitueerd en heeft een onregelmatige plattegrond. Beide gebouwen bestaan uit een betonskelet waarvan de gevels zijn ingevuld met metselwerk en glas.

Waardering

Het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR)" uit 1938-1941 bestaande uit het hoofdgebouw en het windtunnelgebouw, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld uit het oeuvre van Maaskant en Van Tijen en vanwege de oorspronkelijke functie die samenhangt met de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland.