527824 - Luchtvaartlaboratorium
Sloten Noord-Holland F 2097
Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM te Amsterdam

Inleiding

Het nieuw-zakelijke WINDTUNNELGEBOUW, complexonderdeel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium bevindt zich ten zuid-oosten, haaks op het hoofdgebouw, en is eveneens ontworpen (1938-1939) door H.A. Maaskant en W. van Tijen met medewerking van G.J. Meyers als betonconstructeur en gebouwd in 1939-1941. Het gebouw diende in oorsprong onder andere voor het uitvoeren van aërodynamische proeven.

Omschrijving

Het windtunnelgebouw telt vijf traveeën op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een betonskelet met segmentboogvormige spanten onder betonnen daken in de vorm van ellipsbogen. Het noord-zuid georiënteerde gebouw telt twee bouwlagen en een met glas gevulde mezzanino. De achterste drie traveeën zijn iets hoger opgetrokken. Aan de lange gevels springen de twee rechthoekige uitbouwen van de voormalige windtunnels uit.

Waardering

Het windtunnelgebouw uit 1938-1941, behorend tot het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium", is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld uit het gemeenschappelijk oeuvre van Maaskant en Van Tijen en vanwege de oorspronkelijke functie die nauw samenhangt met de wetenschappelijke en technische ontwikkeling van de luchtvaart- en vliegtuigbouw in Nederland.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium Windtunnelgebouw

Functionalisme