Omschrijving

BOERDERIJ met aangebouwde SCHAAPSKOOI. In de kern mogelijk nog 17de-eeuws of ouder hallehuis dat, getuige de verschillende baksteenformaten en raam- en deuropeningen, meermalen is verlengd en aangepast (omstreeks 1750 en 1830 en in 1854). In 1933 wordt de oorspronkelijke hooischuur met schaapskooi vervangen door een schuur met Fries gebint. Restauratie van de boerderij vindt plaats omstreeks 1980. De Friese schuur is in 1993-1994 vervangen door een hooischuur, waarvan het mogelijk nog 18de-eeuwse eiken gebint en de funderingskeien afkomstig zijn van een schaapskooi uit Spier. Een schuur uit Eext diende als voorbeeld voor de reconstructie. Boerderij en schaapskooi zijn kenmerkend gelegen in het esdorp Anderen, op de hoek van het Hagenend en de centrale brink 't Loeg.

Waardering

Boerderij met aangebouwde schaapskooi van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouwgeschiedenis; - vanwege de ouderdom van de gebinten van hoofd- en bijgebouw; - vanwege de in aanleg nog oorspronkelijke plattegrond; - vanwege een aantal interieuronderdelen; - als goed voorbeeld van een voor de streek karakteristiek boerderijtype; - als waardevol en identiteit versterkend onderdeel van het esdorp Anderen