Anloo R 3
Hagenend 2, 9465 TS te Anderen

Omschrijving

BOERDERIJ met achterbaander, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten schilddak met wolfeind met uilenbord aan voorzijde en makelaar aan achterzijde; topschoorsteen; jaartalankers 1854 en letterankers THJH (Tale Huizing en Jacob Huizing). In het woongedeelte (met kleine krimp) getoogde zesruitsramen en twee- en vierruits zoldervensters; lichtgetoogde keldervensters met diefijzers; vierruitsraam in krimp. In de achtergevel opgeklampte rechtgesloten baanderdeuren met mandeur en wybertvenster; vierruitsstalraam. Voor het overige lichtgetoogde en rechtgesloten opgeklampte staldeuren en ijzeren stalramen met vier- en zesruitsverdeling. De PLATTEGROND van woon- en stalgedeelte is qua structuur en indeling in haar gegroeide vorm nagenoeg oorspronkelijk. Aanpassing aan moderne bewoning heeft met respect daarvoor plaatsgevonden. In het WOONGEDEELTE zijn ondermeer van belang de opkamer met bedsteden; de kelder. In de woonkamer de 18de-eeuws open schouw met betegeling met Delftsblauw rozet en houten omlijsting met rozetjes. In het STALGEDEELTE onder meer het ankergebint, een paardenstal en, op de aansluiting van boerderij op gereconstrueerde schaapskooi, restanten van de oorspronkelijke schaapskooi (stijlen en liggers).

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)