Complexomschrijving

Inleiding

Het COMPLEX historisch boerenerf is gelegen aan de oostzijde van de Woudenbergseweg op het punt waar deze naar het westen buigt. Het betreft hier een pachtboerderij van het landgoed Maarsbergen (als complex historische buitenplaats beschermd). De vroegste vermelding dateert uit 1753. Het is niet onmogelijk dat de boerderij voor het merendeel nog steeds uit dit jaar dateert. In later tijd hebben eenvoudige wijzigingen plaatsgevonden. De huidige bijgebouwen dateren in oorsprong uit de 19de eeuw en zijn eveneens in later tijd gewijzigd. In de schuur achter de boerderij zijn zware gebinten verwerkt die afkomstig zijn van de in 1889 afgebroken boerderij de Grote Valkeneng.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. het boerenerf met opstallen, eenvoudige boerentuin en solitaire linde;

2. de boerderij.

Voor de begrenzing van het complex en de genummerde onderdelen wordt verwezen naar de bijbehorende kaart.

Het complex historisch boerenerf Klein Valkeneng is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een eenvoudig, historisch gegroeid boerenerf met 18de-eeuwse boerderij;

- de historische waarde als voorbeeld van een pachtboerderij bij kasteel Maarsbergen alsmede vanwege de alhier bewaard gebleven onderdelen van de boerderij Groot Valkeneng;

- de ensemblewaarde vanwege zowel de functionele en ruimtelijke samenhang van de onderdelen als de relatie tot de bebouwing van kasteel Maarsbergen;

- de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.