528020 - De Kleine Valkeneng
Maarn E 34
Bij Woudenbergseweg 40, 3953 MG te Maarsbergen

Omschrijving onderdeel 1: BOERENERF.

BOERENERF behorend bij complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Het erf is relatief klein en compact bebouwd. Vanaf de weg is er een vrij zicht op de boerderij. De oprijlaan bevindt zich aan de rechterzijde met aan weerszijden daarvan links de boerderij, respectievelijk de varkensschuur en rechts de voormalige schaapskooi respectievelijk de hooiberg. Voor het erf zijn de positionering van deze opstallen belangrijk alsmede hun massa en het historische materiaalgebruik (gepotdekselde houten wanden en pannen daken). Aan de voorzijde ligt een eenvoudige boerentuin bestaande uit een grasperk met een border. Aan de linkerzijde een solitaire linde. Voor het overige is het erf half verhard.

Het BOERENERF is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een eenvoudig, historisch gegroeid boerenerf met 18de-eeuwse boerderij;

- de typologische waarde vanwege zeldzame dan wel zeldzaam wordende opstallen zoals de voormalige schaapskooi en de hooiberg;

- de ensemblewaarde vanwege zowel de functionele en ruimtelijke samenhang van de onderdelen als de relatie tot de bebouwing van kasteel Maarsbergen;

- de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfinrichting