COMPLEXBESCHRIJVING

Inleiding

Het oorspronkelijk bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd behorende 'Johannahuis' bestaande uit een VERZORGINGSTEHUIS, TOEGANGSHEK en een TUINAANLEG met waterpartij, welke in de periode 1929-1931 naar ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq in een Engelse landhuisstijl tot stand is gekomen. De Clerq werkte als huisarchitect voor de reder Philippus van Ommeren jr. en zijn echtgenote Wilhelmina Alida van Ommeren-de Voogt, eigenaren van de buitenplaats Rust en Vreugd. Zij maakten zich sterk voor liefdadigheidsprojecten, waaruit zowel de bouw van het WAVO-park als van het Johannahuis voortkwam. Opdrachtgevers voor het verzorgingstehuis Johannahuis waren de regenten der Wilhelmina-Alida-Stichting. In 1983 heeft een renovatie plaatsgevonden van de kamers, is de T-vormige vleugel aan de zuidwestzijde toegevoegd en het parkeerterrein aangelegd.

Omschrijving

Het Johannahuis ligt op de historische buitenplaats 'Rust en Vreugd'. Het bevindt zich langs de Schouwweg ten noordoosten van het WAVO-park, dat eveneens op de buitenplaats ligt.

Het carrévormige gebouw is geplaatst tegen een schuinoplopend terrein, dat aan de straatzijde het hoogste is. Hierdoor is het gebouw aan de voorzijde (noordwestzijde) twee bouwlagen hoog en aan de andere zijden vier en maakt het aan de straatzijde geen massale indruk. Aan de voorzijde bevindt zich de tuinaanleg met waterpartij. Ten noordoosten is het toegangshek, dat leidt naar de entree en een lager gelegen parkeergedeelte. Ten noordoosten ervan bevindt zich een bos, waar ondermeer een tuinhuisje is.

Het Johannahuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als karakteristiek en vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een verzorgingstehuis in een niet stedelijk gebied uit de jaren 1929-1931;

- als voorbeeld van een verzorgingstehuis in Engelse Landhuisstijl met tuinaanleg uit het eind van de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling, waarbij particulieren woningen stichtten voor bepaalde groepen uit de samenleving;

- doordat het complex van belang is binnen het oeuvre van de Haagse architect S. de Clerq.

Het complex is van belang vanwege de architectonische kwaliteit en vanwege de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische samenhang van de samenstellende onderdelen.

Het Johannahuis heeft ensemblewaarde:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel met bijzondere sociaal-culturele waarden;

- vanwege de bijzondere situering in een landschappelijk gebied, waarbij het gebouw qua bouwstijl en hoofdvorm aansluit bij het landelijke karakter ervan.