Complexomschrijving

Inleiding

De historische buitenplaats Russendaal bestond blijkens kaartmateriaal in uiterst sobere vorm reeds rond 1800. Omstreeks 1805 kwam de plaats in het bezit van de jezuïeten, die hier hun campagne (buitenhuis) stichtten en in 1864 het huis (onderdeel 1) bouwden. Tot na 1945 heeft de plaats zijn religieuze functie gehouden, daarna was het buiten in gebruik als conferentieoord en woning. De laatste functie heeft het tot de huidige dag (2004). Jezuïeten zijn constitutioneel verplicht om op ongeveer een uur gaans van hun college of residentie een campagne te hebben voor de wekelijkse recreatie. De campagne Russendaal hoorde bij het college onder Grave, tegenwoordig de Binckhof.

De historische buitenplaats Russendaal is van algemeen belang vanwege:

- de voor een campagne van de jezuïeten typerende sobere aanleg, die in samenhang met het huis zeer gaaf bewaar is gebleven;

- de relatie met het nabijgelegen jezuïetencollege, de Binckhof onder Grave;

- de schoonheid van huis en tuin;