Bij Russendaalweg 20, 5453 SW te Langenboom

Inleiding

De tuin van de historische buitenplaats Russendaal is ontwikkeld sedert ca. 1805, het jaar van de aankoop van de plaats door de jezuïeten. Waarschijnlijk is, afgaande op oude kaarten, de huidige aanleg pas tezamen met de bouw van het huis in 1864 tot stand gekomen. De gracht rond het huis stamt wellicht pas van circa 1900.

PARK- EN TUINAANLEG.

De buitenplaats bestaat uit twee gedeelten:

Westelijk een globaal vierkant perceel in het noorden begrensd door de Campagnelaan, in het oosten door de Russendaalweg, in het zuiden en westen door akkers en weilanden;aan drie zijden (niet langs de Russendaalweg) een omlopende boslaan (brevierlaan), daarbinnen een licht slingerende gracht om een globaal vierkant perceel; midden op het perceel het huis met ervoor een druppelvormig gazon bereikbaar via een oprijlaan vanaf de Russendaalweg en omlopende oprijlaan, erachter een gazon in landschappelijke trant met enkele solitairen; in dit binnenpark verder heesterlaag, beukenberceau.

Oostelijk een vijfzijdig perceel ten noorden begrensd door de Campagnelaan, ten westen door de Russendaalweg, in het zuidoosten door weilanden; grotendeels omgeven door een pad met wal/greppel; het zuidelijk deel heeft een rastervormige structuur, hoofdzakelijk ingevuld met bos; het bovenste deel, tegenover het westelijke parkgedeelte met huis, wordt tot halverwege doorsneden door een zichtlaan, het verlengde van de oprijlaan naar het huis; deze laan eindigt bij een rond kom; in dit parkgedeelte zijn kleine slingerpaden aangelegd; voornamelijk bos. Binnen de structuur zijn een tennisbaan en een voetbalveld herkenbaar.

Het park van de historische buitenplaats Russendaal is van algemeen belang vanwege:

- het typerende sobere karakter van een campagne van de jezuïeten, dat wil zeggen een aanleg die teruggaat op de ontginningsgeschiedenis ter plaatse met daarin toevoegingen zoals hoofdas gevormd door oprijlaan huis - vijver; slingerpaden voor solitaire meditatie; recreatiemogelijkheden (voetbal, tennis); het vrijwel geheel ontbreken van verwijzingen naar de religieuze functie vanwege de functie als plaats voor recreatie; het onderscheid tussen parkachtige aanleg rond het huis (gazon, vijver, met zorg aangelegde heesterlaag) en de meer utilitaire, wellicht op handenarbeid van de paters ingerichte aanplant in het oostelijke parkgedeelte;

- de schoonheid van het park en de relatie met huis en omringend landschap;

- de gaafheid van het geheel.