Complexomschrijving

Inleiding

Agrarisch complex bestaande uit een BOERDERIJ (1856) en twee BIJGEBOUWEN (1907-1910). Het hoofdgebouw is een voor het veenweidegebied van de Alblasserwaard in de 19e eeuw kenmerkende rechthoekige, sobere veeteeltboerderij met hoge zijgevels. In verband met uitbreiding van het boerenbedrijf in de vroege twintigste eeuw werden twee eenvoudige, grotendeels in baksteen opgetrokken stalgebouwen aan het erf toegevoegd. Het erf is aan de zuidzijde van de Slingelandseweg gelegen en wordt aan de zuidzijde door de Giessen begrensd. De boerderij staat haaks op de weg. De voormalige jongveestal ligt met de nok parallel aan het hoofdgebouw. De voormalige varkenstal staat hier haaks op, en is op het achtererf gesitueerd.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij en twee bijgebouwen op een erf, van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarden als goed bewaard gebleven voorbeeld van negentiende-eeuwse boerderijbouw in de Alblasserwaard, vanwege de ruimtelijke en historisch-functionele samenhang van de complexonderdelen en de bijdrage die de opstallen leveren aan het zichtbaar maken van de ontwikkelingsgeschiedenis van het complex. Het geheel heeft situeringswaarde vanwege de ligging van het complex in het goed herkenbaar gebleven historische boerderijlint.