Omschrijving van het complex

VILLA 'Beekvliet' met KOETSHUIS, onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet. Dit landgoed is ontstaan in 1757. Graaf Lodewijk van Bylandt kocht in dat jaar de boerderij Entel met bijbehorende gronden en andere boerderijen aan ten behoeve van bosbouw en legde een sterrenbos aan. De Zutphense houthandelaar Jan Derk Langenberg kocht het geheel in 1832, breidde het verder uit en liet er in 1835 een zomerverblijf en koetshuis bouwen. Dit zomerverblijf is in 1902 in opdracht van de eigenaressen Johanna en Anna van de Kasteele vervangen door de huidige villa naar ontwerp van G. Halbertsma.

De villa en het koetshuis zijn gelegen op de landtong waar de Slinge en Berkel samenstromen, in een waardevol natuur- en cultuurlandschap (een zogenaamd coulissenlandschap) in het gebied tussen Borculo, Ruurlo en Barchem. De tuin gaat geleidelijk over in dit landschap. In 1985 is de door hagen omzoomde tuin direct rond het huis opnieuw aangelegd, waarbij verschillende oude bomen, waaronder een tulpenboom, in de aanleg zijn opgenomen.

Waardering van het complex

VILLA en KOETSHUIS zijn van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de rijke en relatief gaaf gebleven architectuur van het exterieur en het interieur;

- als typerend voorbeeld van de bezittingen van de kleine landadel in de Graafschap omstreeks 1900;

- als onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet;

- vanwege de bijzondere ontstaansgeschiedenis door de oprichting van het buitenverblijf op een bestaand landgoed;

- als beeldbepalend ensemble in een waardevol coulissenlandschap;

- vanwege de functionele en stilistische samenhang tussen de villa en het koetshuis;

- als goed voorbeeld van een renaissancistisch zomerverblijf dat relatief zeldzaam is voor de regio.