Complexomschrijving

PAKHUISCOMPLEX 'De Klef' bestaat uit een silo/pakhuis inclusief, een weegbrug met weeghuisje en een stalen kraanbaan. De in 1931 gebouwd gebouwde silo met kraanbaan zijn van een onbekende architect uit Vught. Het complex is door de architect D. Vriends te Roosendaal tussen de jaren 1948-1950 hersteld en uitgebreid met de weegbrug en het weeghuisje. Het complex is gelegen aan de havenkom langs de Waal en met name de kraanbaan is zeer zichtbaar in het vlakke rivierlandschap.

Waardering van het complex

Complex bestaande uit een SILO/PAKHUIS met WEEGBRUG en een KRAANBAAN. Het pakhuiscomplex is van algemeen belang:

- als herkenbaar complex van de industriële en agrarische ontwikkelingsgeschiedenis (kunstmest) van het gebied land van Maas en Waal en het dorp Beneden-Leeuwen;

- als gaaf bewaard voorbeeld van een betonnen kunstmestsilo met stalen kraanbaan uit het Interbellum;

- vanwege het toenemende gebruik van kunstmest in de landbouw in de tweede kwart van de 20e eeuw;

- vanwege de compleetheid van het ensemble in een landelijke omgeving;

- als beeldbepalend element aan de havenkom van Beneden-Leeuwen;

- als uitdrukking van de positie van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond tijdens het Interbellum.