Leeuwen C 69
Bij Waalbandijk 64, 6658 KA te Beneden-Leeuwen

Omschrijving

SILO/PAKHUIS met WEEGBRUG, gelegen op de Waalbandijk, gebouwd in 1931, bestaatnde uit een eenbeukige langshal met gewapend betonnen portaalspanten met schuin geplaatste stijlen. Deze constructie draagt de gevelbekleding boven de betonnen opslagruimte, de kapconstructie en de I-profielen van de kraanbaan.

De voorgevel (aan de Waalbandijk) heeft meerdere dubbele houten deuren, twee aangebouwde kantoortjes (w.o. een weeghuisje) en een stalen roldeur. De linker zijgevel heeft een dubbele deur en twee valluiken. De rechter zijgevel heeft twee éénlaags uitbouwtjes: het transformatorhuisje en een aanbouwtje met lessenaarsdak. De achtergevel is nagenoeg blind. Het exterieur van de silo/pakhuis is deels afgewerkt met baksteen en eterniet/asbest golfplaten.

De weegbrug dateert uit 1948-1949 en het weeghuisje dateert uit 1949-1950. De brug bestaat uit een rechthoekige betonconstructie met een houten vloer en is gelegen aan de voorzijde van de silo. Het weeghuisje is naast de brug geplaatst en is tegen de silo aan gebouwd.

SILO/PAKHUIS met WEEGBRUG van algemeen belang:

- vanwege de zeldzaamheid van de silotypologie;