Inleiding

De VIER WONINGBLOKKEN van A. Warners (1914-1981), de zogenaamde Warnersblokken, zijn in 1957 uitgevoerd als onderdeel van het uitbreidingsplan Zuider Amstelkanaal I. Dit verving een uitbreidingsplan uit 1940. Het kleurenschema van de platen onder de vensters is ontworpen door de kunstenaar Joseph Ongenae. Van 1 bouwblok zijn deze platen, de vensters en de vensterindeling nog in originele staat, namelijk van het blok Dirk Schäferstraat 1-27. De overige woonblokken hebben een nieuwe vensterindeling van kunststof kozijnen en nieuwe platen met gekleurde folie. De rangschikking van de kleuren van Joseph Ongenae is bij de vernieuwing niet gevolgd, bovendien is de intensiteit van de kleuren anders. De bergingen zijn op twee na allemaal gewijzigd in garageboxen met nieuwe deuren. Intern zijn veel woningen aangepast aan nieuwe woonwensen.

Omschrijving

De vier oost-west gesitueerde blokken staan op een rechthoekig terrein dat begrensd wordt door de Johannes Worpstraat aan de noordzijde, de Dina Appeldoornstraat aan de oostzijde, de Frederik Roeskestraat aan de zuidzijde en de Dirk Schäferstraat aan de westzijde en in het midden. De blokken verspringen twee aan twee ten opzichte van elkaar en tellen ieder vier bouwlagen.

\t

Waardering

Het woningbouw complex is van algemeen belang - als evidente mijlpaal in de ontwikkeling van de midden twintigste-eeuwse architectuur en stedenbouw in Nederland; - wegens de ensemblewaarde als complex met vier identieke woonblokken; - wegens de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de uitbreidingsplannen Zuider Amstelkanaal I, gesitueerd in een ruime groenaanleg; - wegens de sociaal-culturele waarde als woningbouw complex voor de middenstandsklasse en voor die tijd, ongebruikelijke woonvormen (vrijgezellenflats); - wegens de architectuurhistorische waarde als etagebouw die is geïnspireerd op het werk van Le Corbusier en Rietveld; - wegens de bijzondere kunsttoepassing door het gebruikmaken van gekleurde platen onder de vensters en de integratie van kunst en architectuur in het exterieur.