530914 - Warnersblokken
Amsterdam AB 1681
Johannes Worpstraat 15, 1076 BD te Amsterdam
Johannes Worpstraat 17, 1076 BD te Amsterdam
Johannes Worpstraat 25, 1076 BE te Amsterdam
Johannes Worpstraat 27, 1076 BE te Amsterdam

Inleiding

WONINGBLOK van vier verdiepingen, onderdeel uitmakend van het complex Warnersblokken van A. Warners (1914-1981), uitgevoerd in 1957 als onderdeel van het uitbreidingsplan Zuider Amstelkanaal I. Dit verving een uitbreidingsplan uit 1940. Het kleurenschema van de platen onder de vensters is ontworpen door de kunstenaar Joseph Ongenae maar bij vernieuwing van de vensters vervangen door gekleurde folie in dezelfde kleuren echter met een andere kleurintenstiteit en rangschikking. Thans is de indeling van veel woningen aangepast aan nieuwe woonwensen.

Omschrijving

De onderpui van het bouwblok is teruggelegd en op pylonen geplaatst. De ruimten tussen de pylonen zijn opgevuld met gele baksteen en bevatten de bergingen. Het geheel is uitgevoerd in systeembouw. De wit geschilderde gevels zijn met gekleurde platen onder de vensters afgewerkt. De twee ingangspartijen met trappenhuis worden benadrukt doordat de platen onder de vensters daar uniformer van kleur zijn dan op de rest van de gevels (alleen grijstinten bijvoorbeeld).

De inpandige balkons aan de voorzijde hebben aan één zijde een wit geschilderde muur met balkondeur en aan de andere zijde een venster. Aan de achtergevel is bij de balkons aan de andere zijde de gele baksteen in het zicht gelaten. De balkons worden afgesloten door een spijlenhek. De kopse gevels zijn vrij gesloten uitgevoerd met twee kleine vensters en gele baksteen gevat in een wit geschilderde omlijsting.

De oorspronkelijke indeling van het interieur bestond uit twee entreepartijen. Achter elke entréepartij bevindt zich een centrale entréehal met trappenhuis, bergingen tegen de achtergevel en garages tegen de voorgevel. Het centrale trappenhuis gaf op de verdiepingen steeds toegang tot drie woningen: aan weerszijden van het trappenhuis twee driekamer woningen; gespiegeld ten opzichte van elkaar, met een balkon aan de voor- en achterzijde. Recht tegenover het trappenhuis, dus aan de zijde van de achtergevel, een éénkamerwoning (vrijgezellenflat) zonder balkon.

Waardering

Het woonblok is van algemeen belang - als evidente mijlpaal in de ontwikkeling van de midden twintigste-eeuwse architectuur en stedenbouw in Nederland; - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van een complex met vier identieke woonblokken; - wegens de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de uitbreidingsplannen Zuider Amstelkanaal I, gesitueerd in een ruime groenaanleg; - wegens de sociaal-culturele waarde als woonblok voor de middenstandsklasse en voor die tijd, ongebruikelijke woonvormen (vrijgezellenflats); - wegens de architectuurhistorische waarde als etagebouw die is geïnspireerd op het werk van Le Corbusier en Rietveld; - wegens de bijzondere kunsttoepassing door het gebruikmaken van gekleurde platen onder de vensters en de integratie van kunst en architectuur in het exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw