Omschrijving van het complex

Complex van WONINGWETWONINGEN, bijgenaamd 'Het Kremlin', bestaande uit BLOK HOOGBOUW (236 woningen) met binnenhoven en garages en CARRÉ LAAGBOUW met binnenhof.

Op 16 mei 1956 verleende de gemeente de vergunning voor de bouw van een hoogbouwblok van 236 woningen, een carré van 20 eengezinswoningen, drie winkels en vier bergplaatsen. Iets later werden in een apart bestek ook de garages aan het plan toegevoegd. De gemeente maakte de bouw versneld mogelijk door af te wijken van het geldende uitbreidingsplan. De urgentie was hoog in verband met de heersende woningnood. Het college van B&W had als uitdrukkelijke eis gesteld dat het plan als besloten blokken werd ontworpen om niet voort te gaan op de traditie van rijen eengezinswoningen. Bovendien wenste men een romantische, monumentale uitstraling in de architectuur. Dit is voor de architecten kennelijk aanleiding geweest om een italianiserend classicisme te combineren met een strakke vorm van de Bossche school. Door zijn sobere architectuur met de repeterende vensterreeksen kreeg het complex al gauw de bijnaam 'Het Kremlin.' Het bouwproject werd uitgevoerd oor de firma Mosselman en Korteweg uit Rotterdam voor de som van f. 3.960.000. In 1959 werd de binnentuin van het carré eengezinswoningen verfraaid met een beeld van stadsbeeldhouwer Marcus Ravenswaay, voorstellende Sint Joris en de draak. Tot 1960 was het complex in eigendom van de gemeente. Het werd toen verkocht aan de woningbouwvereniging Beter Wonen. Rond 1990 heeft een renovatie plaatsgevonden, waarbij in voorkomende gevallen een slaapkamer bij de woonkamer is getrokken.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

- Blok hoogbouw (236 woningen) bestaande uit twee carrés, binnenhoven en garages;

- Carré laagbouw van 20 eengezinswoningen, met wijkwinkels en werkplaatsen rondom een binnenhof.

Het in het hoogbouwcarré gelegen kantoorgebouwtje valt buiten de bescherming

Waardering van het complex

Complex WONINGWETWONINGEN, bijgenaamd 'Het Kremlin', van algemeen belang vanwege:

- cultuurhistorische waarde als toonbeeld van een fors complex woningwetwoningen dat sterk gestuurd door de gemeente werd gebouwd ter leniging van de woningnood en het feit dat vrijwel direct garages bij de bouw zijn opgenomen in het licht van het toenemende belang van het autoverkeer en -bezit;

- architectuurhistorische waarde als uitzonderlijk voorbeeld van een bewust gezochte monumentaliteit van in italianiserende stijl uitgevoerde variant van de Bossche School. Van belang in het oeuvre van de architecten A. Evers en G.J.M. Sarlemijn;

- stedenbouwkundige waarde vanwege de opmerkelijke carrévormige aanleg;

- ensemblewaarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen.