Gorinchem E 2199
Gorinchem E 2201
St. Jorisplein 25, 4205 JB te Gorinchem
St. Jorisplein 26, 4205 JB te Gorinchem
St. Jorisplein 27, 4205 JB te Gorinchem

Omschrijving complexonderdeel 2

CARRÉ LAAGBOUW van 20 eengezinswoningen, winkels en werkplaatsen. Ten oosten van het grote blok gelegen carré van 20 eengezinswoningen met daar tussen gelegen winkels en werkplaatsen op de hoeken. Het geheel heeft een rechthoekige aanleg met één toegang in de korte zijde op het zuiden en één in iedere lange zijde, verspringend ten opzichte van elkaar gelegen. Deze woningen hebben de hoofdtoegang aan de zijde van het binnenhof, maar hebben tevens een achterdeur aan de buitenzijde. De woningen zijn gegroepeerd in blokjes van twee onder één kap. De hoeken worden afgesloten met de werkplaatsen en tussen de woningblokjes verspreid liggen in totaal drie winkels. Doordat de woningen twee bouwlagen met kapopbouw hebben en de winkels en werkplaatsen één bouwlaag, ontstaat een alternerend beeld. De huizen zijn opgetrokken in baksteen en worden geleed met een horizontale betonnen band boven de begane grond en een kroonlijst. Op het platte dak staat in het midden een dakopbouw van één laag afgedekt met een schilddak met grijze oud-Hollandse pannen. Deze opbouw heeft een voor- en achtergevel in steen, maar zijwanden in hout. De opbouw van de voorgevels is symmetrisch met aan weerszijden van de symmetrie-as de voordeur en daarnaast een tweelicht kozijn dat op de verdieping is uitgevoerd als Frans balkon. De dakopbouw heeft twee halfronde vensters. De negge van vensters en deuren is witgeschilderd. De achtergevels hebben een achterdeur en een dubbelraam daarnaast. Deze ramen zijn voorzien van stores. De indeling van de woningen bestaat uit een brede beuk met een woonvertrek en de keuken respectievelijk twee slaapkamers op de verdieping en een smalle beuk waarin halletje, trappenhuis, een kleine kamer en sanitaire voorzieningen. De winkels bestaan uit één bouwlaag met een portiek op vier betonnen zuilen en terugliggende binnengevel met deur in het midden en twee vensters aan weerszijden. De werkplaatsen liggen op de vier hoeken van het carré en sluiten dit af. In tegenstelling tot de woningen zijn de werkplaatsen gericht op de buitenzijde van het blok. Het zijn eenlaags bakstenen gebouwen onder een plat dak. De BINNENHOF is aangelegd met gras en (sier)bomen. Hierin opgesteld is een natuurstenen beeld op gemetselde sokkel van de hand van beeldhouwer Marcus Ravenswaaij, voorstellende Sint Joris en de Draak ( 1959).

Waardering

CARRE LAAGBOUW van 20 eengezinswoningen met werkplaatsen en winkels en BINNENHOF van algemeen belang vanwege:

- cultuurhistorische waarde als toonbeeld van een blok woningwetwoningen dat sterk gestuurd door de gemeente werd gebouwd ter leniging van de woningnood;

- architectuurhistorische waarde als uitzonderlijk voorbeeld van een bewust gezochte monumentaliteit van in italianiserende stijl uitgevoerde variant van de Bossche School. Van belang in het oeuvre van de architecten A. Evers en G.J.M. Sarlemijn;

- stedenbouwkundige waarde vanwege de opmerkelijke carrévormige aanleg;

- ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen.