528854 - St. Nicolaaskerk
Stede Broec B 3382
Pieter Janszoon Jongstraat 45, 1614 LB te Lutjebroek

Omschrijving

St. Nicolaas, 1876-1877, P.J.H. Cuypers. Driebeukige neogotische pseudobasiliek met achthoekige kruising, overdekt door een stergewelf. Ronde pijlers met lijstkapitelen. Volgens het eerste ontwerp had de kerk vrijwel de aanleg van een centraalbouw; bij de uitvoering werden schip en dwarsschip verlengd en later voegde Cuypers in elk der hoeken van de kruising twee rechthoekige, diagonale kapellen toe, Naast het schip een sobere toren, versierd met spitsboognissen en bekroond door een hoge naaldspits. Van de neogotische inventaris zijn de gebrandschilderde ramen in de apsis-vensters behouden gebleven. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1917, voorzien van elektrische aandrijving.