Complexomschrijving

Inleiding

In 1876-1877 gebouwd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. Gesitueerd op een terrein aan de P.J. Jongstraat. Het geheel bestaat uit een kerk en een pastorie, die zijn uitgevoerd in neogotische stijl. De pastorie bevindt zich ten noordoosten van de kerk en vormt bouwkundig een geheel met de kerk.

Omschrijving

De architectuur van dit complex wordt gekenmerkt door soberheid en eenvoud. Spitsbogen in beide bouwdelen. De bouwdelen zijn onderling verbonden door een gemetselde gang die langs de noordelijke zijkapellen op het noordtransept van de kerk aansluit. De architectuur is opgetrokken in roodbruine baksteen. De bouwdelen zijn voorzien van kleine dakkapellen met loden pirons op het dak. Kenmerkend is het eenvoudige siermetselwerk dat met name de pastorie siert.

Waardering

De pastorie en de kerk zijn als ensemble waardevol en architectuurhistorisch van belang. Typologisch van betekenis vanwege de eenvoudige vormgeving van beide bouwdelen en vanwege de plattegrond van de kerk met overhoekse kapellen.