Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525545
Complexnummer
528854 - St. Nicolaaskerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82680/198
Kadastrale aanduiding
Stede Broec B 3382
Pieter Janszoon Jongstraat 45, 1614 LB te Lutjebroek

Omschrijving

Omschrijving pastorie

De pastorie is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak. Boven de voor- en achtergevel bevinden zich steekkappen. Tegen de achtergevel is bovendien een aanbouw onder een plat dak gesitueerd. De voorgevel is vier traveeën breed. Twee traveeën bevinden zich onder de steekkap en zijn ingedeeld met schuifvensters. In de top is een draaivenster opgenomen. Het overige geveldeel wordt gekenmerkt door een schuifvenster en inpandig portiek op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn een schuifvenster en drie gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen aanwezig. Alle vensters zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en een segmentboog met siermetselwerk ter plaatse van het spaarveld. De blindnissen zijn eveneens ingevuld met siermetselwerk. De oorspronkelijke achtergevel wordt deels aan het zicht onttrokken door de later aangebouwde uitbreiding. De gevel van de aanbouw bezit links gekoppelde vensters. Rechts zijn openslaande deuren met boven- en zijlichten opgenomen. Op de eerste verdieping is het gevelvlak onder de steekkap gecementeerd en voorzien van twee gekoppelde vensters met bovenlicht. In de top is een draairaam opgenomen. Het overige geveldeel is voorzien van een deur met bovenlicht en openslaande deuren. De linker zijgevel bezit een aantal T-vensters. De rechter zijgevel is op de begane grond voorzien van een inpandige portiek. Hiernaast bevindt zich de éénlaagse gang naar de kerk. De gevel van deze gang is voorzien van spitsboogvensters. Op de eerste verdieping van de rechter zijgevel zijn twee gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen opgenomen waarnaast twee T-vensters en klein spitsboogvormig venster aanwezig zijn. Het spaarveld en de blindnissen zijn voorzien van siermetselwerk. Het interieur is in de loop van de tijd diverse malen gemoderniseerd en bezit geen noemenswaardige elementen.

Waardering

De pastorie is van betekenis als functioneel complexonderdeel van de kerk. Verder is het pand van architectuurhistorisch en typologisch belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528854. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1877
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver