Heerlen R 4092
Mijnmuseumpad 2, 6412 EX te Heerlen

Omschrijving

SCHACHTGEBOUW van schacht I, schachtbok van schacht II en ophaalgebouw met daarin aanwezige ophaalmachine van schacht II, gebouwd omstreeks 1897 ten behoeve van de voormalige mijn Oranje Nassau I. Het schachtgebouw, een zgn. "Malakow-toren" is in baksteen opgetrokken, heeft een vierkante plattegrond, telt twee verdiepingen en is vlak gedekt. De gevels zijn door lisenen verdeeld in drie traveeën met aan de bovenzijde tussen de lisenen een rondboogfries, zijn afgesloten door een breda, iets uitkragende bakstenen lijst en hebben torentjes met kantelen op de hoeken. Per travee op de begane grond twee gekoppelde getoogde nissen; op de eerste verdieping twee gekoppelde rondboog-vensters/nissen; op de tweede verdieping een groot rondboogvenster. Dit met uitzondering van middelste travee van voorgevel. De open stalen schachtbok van schacht II behoort tot het type, zoals dat omstreeks 1900 in het Saargebied ontwikkeld is, en is in later tijd enigszins verzwaard. Het ophaalgebouw van schacht II heeft eenzelfde vormgeving als het schachtgebouw van schacht I, doch heeft een rechthoekige plattegrond, heeft slechts een verdieping en halfronde vensters op de begane grond. In het ophaalgebouw is aanwezig de oorspronkelijke ophaalmachine, een in 1897 bij A. Mehler te Aken vervaardigde stoommachine, die later omgebouwd is op perslucht en waarvan de oorspronkelijke kabeltrommel werd vervangen door een Koepe-schijf.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie