337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 4000
Pazzanistraat 45, 1014 DB te Amsterdam
Pazzanistraat 47, 1014 DB te Amsterdam
Polonceau-kade 21, 1014 DA te Amsterdam
Polonceau-kade 23, 1014 DA te Amsterdam

Omschrijving

ZUIVERINGSGEBOUW. Het v.m. zuiveringsgebouw omvat twee zuiveringsruimten, die aan elkaar gespiegeld, te weerszijden van een tussenlid zijn ondergebracht in twee evenwijdig aan de Trekvaart gesitueerde langgerekte driebeukige gebouwen onder pannen zadeldaken met dakkammen, waarbij de lagere lange vleugels in oorsprong zijn opgetrokken als regeneratielokalen, met aan weerszijden tegen de korte gevels een lagere, tweebeukige aanbouw onder schilddaken oorspronkelijk ten behoeve van de kalkblusserij. Het tussenlid, eveneens driebeukig en onder zadeldaken, was oorspronkelijk bestemd als oxydebergplaats.

De lange gevels bezitten elk twee zijrisalieten en een middenrisaliet, bekroond door een topgevel met rondboogvormige blindnissen, tandfriezen, tondo en toppilaster met smeedijzeren bekroning, terwijl de tussenliggende gevelgedeelten - elk vijf traveeën breed - worden geleed door lisenen, gekoppelde getoogde vensters met roedenverdeling op de beganegrond en kleine gekoppelde vensters in rondboognissen op de zolderverdieping, en zij worden afgesloten met een geprofileerde gootlijst op klossen; de korte zijgevels benadrukken de driebeukige hoofdopzet door de topgevels waarvan de vensters beneden van getoogde boogtrommels zijn voorzien en die in de top in een klimmende reeks boognissen zijn geplaatst; de eigenlijke toppen worden door boogfriezen met consoles en driehoekig opgenomen topstukken met smeedijzeren bekroningen gemarkeerd. Het tussenlid is in vergelijkbare trant uitgevoerd, met gekoppelde getoogde vensters, afgewisseld met toegangen, in totaal zeven traveeen breed. Ook de zij-aanbouwen - elk zes traveeen breed - zijn voorzien van gekoppelde vensters, lisenen en boogfriezen, en een gootlijst op klossen.

De inwendig grotendeels in het zicht gelaten draagconstructie bestaat uit deels in hout, deels in ijzer uitgevoerde Polonceau-spanten, gordingen, panlatten en tengels, waarbij met het oog op een eventuele explosie het dakbeschot is weggelaten en waarbij de oorspronkelijke ventilatiekappen inmiddels zijn verwijderd.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf