Omschrijving

V.M. WESTER-GASFABRIEK, een complex van (industriële) gebouwen, opgetrokken in hardrode baksteen afgewisseld met versieringen in gele baksteen of natuursteen, in eerste aanleg uitgevoerd in 1883-85, in hoofdzakelijk op de Hollandse Renaissance geïnspireerde eclectische stijl, naar ontwerp van I. Gosschalk, ten behoeve van de toenmalige Imperial Continental Gaz Association, bestaande uit - volgens oorspronkelijke bestemming aangegeven - een zuiveringsgebouw met regeneratielokalen; een regulateurshuis annex cokeskantoor; een vrijstaande ingenieurswoning, bestemd voor de directeur; een werkplaatsen- en kantoorgebouw met aangebouwde assistent-ingenieurswoning; een machinegebouw; twee meterhuisjes; een ketelhuis; twee bazenwoningen; het ketelhuis 9; een later toegevoegde op een bakstenen fundering in 1902-03 opgetrokken gashouder van 100.000 m(3) inhoud; en het eveneens later toegevoegde regulateurshuis 2, het ketelhuis ammoniak, de watergasfabriek (het transformatorhuis) en het ladderhuis. Het gasfabriekcomplex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:

1. ZUIVERINGSGEBOUW zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337504.

2. REGULATEURSHUIS MET COKESKANTOOR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337511.

3. INGENIEURSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337585.

4a. WERKPLAATSGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337594.

4b. KANTOORGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337600.

4c. ASSISTENT-INGENIEURSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337606.

5. MACHINEGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337611.

6. WESTELIJK METERHUISJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337616.

7. OOSTELIJK METERHUISJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337621.

8. KETELHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337627.

9. WESTELIJKE BAZENWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337633.

10. OOSTELIJKE BAZENWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337639.

10a.KETELHUIS 9, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 512963

11. GASHOUDER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337644.

12. REGULATEURSHUIS 2, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 512959.

13. KETELHUIS AMMONIAK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 512960

14. WATERGASFABRIEK (TRANSFORMATORHUIS), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 512961.

15. LADDERHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 512962

Waardering

Fabriekscomplex van gebouwen en objecten met voor de tijd van ontstaan kenmerkende Hollandse Renaissancistisch-eclectische architectuur met inwendig ijzeren en stalen of houten kapconstructie in het zicht en karakteristieke hiërarchie in grootte, situering en detaillering van de bijbehorende dienstwoningen, als geheel gegroepeerd volgens een op de oorspronkelijike gasproductie gebaseerd rechtlijnig stelsel met scheiding van functies, waarbij rekening is gehouden met mogelijke latere uitbreidingen en wijzigingen, en als zodanig een voorbeeld van rationele fabrieksaanleg met voor de tijd typerende vermenging van functionele en ornamentele aspecten; naderhand uitgebreid met gashouder; tevens van algemeen belang uit oogpunt van de ontwikkeling van de particuliere concessie-verlening in openbare nutsvoorzieningen, overgaand naar gemeentelijke bedrijfsvoering.