337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 3997
Pazzanistraat 8, 1014 DB te Amsterdam

Omschrijving

MACHINEGEBOUW. Het voormalige machinegebouw, gesitueerd midden op het terrein tegenover het tussenlid tussen de zuiveringshuizen, heeft een tweebeukige opzet, onder twee zadeldaken, voorzien van terracottadakkammen; de lange gevels tellen elk vijf traveeën, elk voorzien van hooggeplaatste rondboogvormige gekoppelde vensters, lisenen en tandfries, en zij worden afgesloten met een gootlijst op klossen; de korte eindgevels van de lagere zijvleugels worden doorbroken door lange rondboogvensters met tracering in Hollandse Renaissance trant, terwijl de middenpartij lange vensters met getoogde boogtrommels bezit. De inwendige constructie bestaat uit houten Philibert-spanten, welke constructie rust op eenvoudige wandpilasters.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf