337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 4832
Amsterdam Y 4791
Amsterdam Y 4859
Haarlemmerweg 4, 1014 BE te Amsterdam

Omschrijving

INGENIEURSWONING. De voormalige ingenieurswoning, vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van het terrein nabij de ingang, is met verdieping opgetrokken onder samenstel van pannen zadeldaken, voorzien van omlopende kroonlijst op klossen; de T-vensters van verschillende breedte, worden bekroond door een getoogde boogtrommel met siermetselwerkvulling; de westgevel bevat verder in het midden de hoofdingang met stoep en door een colonnet ondersteunde overhuiving die op de verdieping als balcon is ingericht, de rechterhelft is naar voren uitgebouwd en wordt bekroond door een topgevel met gebogen fronton met schelp en trappen in de overigens schuine zijden, voorzien van obelisken; de verdiepingvensters worden door frontons bekroond en bevatten voorts een balcon met balustrade gesteund door consoles; links is een dakkapel voorzien van fronton met schelp aangebracht, terwijl de noordoosthoek is afgeschuind; de noordgevel bezit eveneens een toegang, met stoep en luifel, in het midden, en een sprong halverwege de gevelbreedte; de oostgevel bevat rechts een erker en een topgevel met jaartalopschrift 1885; de zuidgevel vertoont diverse sprongen en wordt rechts bekroond door een dakkapel met fronton met schelp. Het huis wordt aan straat- en parkzijde omgeven door een voetinghek met gemetselde pijlers.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)