337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 4001
Polonceau-kade 1, 1014 DA te Amsterdam
Polonceau-kade 2, 1014 DA te Amsterdam

Omschrijving

REGULATEURSHUIS MET COKESKANTOOR. Het oorspronkelijke regulateurshuis met cokeskantoor is ondergebracht in een nabij de ingang gesitueerd verdiepingloos gebouw, op hardstenen sokkel onder pannen zadeldak tussen puntgevels, die zijn voorzien van hoeklisenen met natuurstenen bekroningen, en in de top een rondboogvormig met siermetselwerk gevuld spaarveld met toppilasters en trappen langs de overigens schuine zijden, aan de zuidzijde voorts een drietal rondboognissen - de middelste hoger, met vensters en een tondo, aan de noordzijde de lagere vijfzijdige aanbouw van het cokeskantoor met kroonlijst op klossen en omgaande luifel met geprofileerde lijst met halfronde uitstulpingen op gesneden schoren; de lange westgevel bevat de ingang met stoep en getoogde boogtrommels met siermetselwerkvulling boven deuren en vensters en afgesloten met pseudo-triforium-fries, omgezet bij de hoekpijlers; de oostgevel is vrijwel identiek, met in het midden nog een dakkapel met hijsluik.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf