337499 - Westergasfabriek

Inleiding

Ladderhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek. Het zogenaamde ladderhuis werd in 1904 in samenhang met de watergasfabriek gebouwd als ketelhuis annex laboratorium, welke functies waren ondergebracht in respectievelijk het hoofdvolume en de aanbouw aan de oostzijde. Later diende het voor de opslag van ladders.

Omschrijving

Uitwendig is het gebouw nog zo goed als gaaf, met als karakteristieke elementen de symmetrische gevelindeling, de in grootte variërende spaarvelden en onder de dakgoot het boogfries met segmentbogen en kraagstenen die op de hoeken met elkaar zijn verbonden. Van het hoofdvolume zijn drie ramen later dichtgemetseld, terwijl de toegangsdeur is vernieuwd en de dakkapel hierboven provisorisch is toegevoegd. Inwendig bevat de aanbouw een later aangebracht systeemplafond zonder waarde, maar het voormalige ketelhuis vormt met de zeer fraaie houten kapconstructie met trekstangen in verschillende richtingen een bijzondere ruimte. De tot anderhalve meter hoogte aangebrachte tegeltjes zijn waarschijnlijk van later datum.

Waardering

Voormalig 'ladderhuis' van algemeen belang vanwege de typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Westergasfabriek.

JaKlönne plein101014 DDAmsterdam
NeeKlönne plein121014 DDAmsterdam