337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 3993
Polonceau-kade 27, 1014 DA te Amsterdam

Inleiding

Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste westpunt van het terrein gelegen ammoniakfabriek die tot het oorspronkelijke complex behoorde maar na het stopzetten van de ammoniakproductie in 1933 werd gesloopt.

Omschrijving

Het rechthoekige ketelhuis onder met pannen gedekt zadeldak had aanvankelijk aan de zuidzijde een vrijstaande schoorsteen en is relatief eenvoudig van uitvoering; de belangrijkste decoratieve elementen zijn de lisenen en spaarvelden en de gemetselde tandlijsten aan de langsgevels. De raampartijen zijn thans door het aanbrengen van glazen bouwstenen en het doortrekken naar beneden, gewijzigd waardoor het ketelhuis een ander aanzien heeft gekregen. Inwendig is aan drie zijden een entresol ingebouwd. Inwendig is het een ongedeelde ruimte met de drie Polonceauspanten met houten bovenranden en gietijzeren drukstaven in het zicht.

Waardering

Voormalig ketelhuis (ammoniak) van algemeen belang vanwege de typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Westergasfabriek. Door de diverse wijzigingen is de waarde van het gebouw thans vooral gelegen in de ruimtelijke werking van het interieur en de fraaie Polonceauspanten.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Publieke Werken ; Stad Amsterdam