337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 3990
Klönne plein 1, 1014 DD te Amsterdam
Klönne plein 3, 1014 DD te Amsterdam

Omschrijving

GASHOUDER. De ronde gashouder - geheel westelijk op het terrein - is opgetrokken op een bakstenen onderbouw met vierentwintig getoogde spaarvelden, waarin om en om rondboogvensters met roedenverdeling zijn aangebracht tussen de verzwaarde pijlers; de ingang is voorzien van een ijzeren hek en een sluitsteen met eigentijds mascaron en een topstuk met het opschrift ANNO 1902; de bovenbouw is samengesteld uit geklonken ijzeren platen en bevat een uitkraging met hek aan de bovenzijde; aan de zuidoostzijde zijn twee rondafgesloten ketelhuisjes onder schilddaken aangebouwd.

De inwendige ruimte wordt overspannen door een grote, als een parapluie uitgewerkte ijzeren spant- en balkconstructie.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf