337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 3994
Polonceau-kade 40, 1014 DA te Amsterdam

Inleiding

Regulateurshuis 2, onderdeel van complex Westergasfabriek In 1905 werd in verband met de toegenomen gasproductie aan de uiterste westzijde van het complex een tweede regulateurshuis toegevoegd, dat in zijn opzet vergelijkbaar was met het eerste regulateurshuis bij de hoofdtoegang. Stilistisch week het gebouw echter af van zijn twintig jaar oudere voorganger, doordat de neo-renaissancistische vormentaal had plaatsgemaakt voor een meer sobere, op het classicisme geïnspireerde vormgeving.

Omschrijving

REGULATEURSHUIS 2 is opgetrokken als een eenlaags rechthoekige gebouw met kapverdieping onder met pannen gedekt schilddak. Van oorsprong bestaat de begane grond uit één ruimte waarin zich de kranen bevonden. De kapverdieping met eenvoudige houten spantconstructie heeft een vloer die wordt gedragen door fraai bewerkte onderslag- en moerbalken en hardstenen consoles. Typerend voor het gebouw in een sobere classicistische vormgeving zijn de sterke symmetrie in bouwvolume en gevelindeling, de horizontale verdeling in plint, middengedeelte en bekroning, het uit siermetselwerk en natuursteen bestaande fries onder de overstekende en rijkelijk van gootklossen voorziene dakrand en het schilddak met kruisbloemachtige bekroning.

Evenals het eerste regulateurshuis heeft het gebouw enkele wijzigingen ondergaan die van invloed zijn geweest op in- en exterieur. Om een bruikbare kelder te verkrijgen is de vloer ongeveer een meter verhoogd. In verband hiermee is de toegangsdeur vervangen en aan de buitenzijde voorzien van een betonnen stoep en zijn aan weerszijden hiervan overkapte trappen naar beneden aangebracht. Inwendig heeft dit geleid tot het verdwijnen van het houten tochtportaal en de twee trappen naar de kelder. Voorts is aan de noordelijke zijgevel een doorbraak gemaakt naar de met het gebouw verbonden portocabine en zijn twee dakkapellen op de driehoekige dakschilden verdwenen.

Waardering

Voormalig tweede regulateurshuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Westergasfabriek. Het regulateurshuis 2 is een goed en relatief ongeschonden voorbeeld van een bedrijfsgebouw van rond de eeuwwisseling in een op het classicisme geïnspireerde stijl. Behalve het nog grotendeels gave exterieur zijn van belang de vanwege zijn afmetingen en oorspronkelijke raampartijen uitzonderlijke binnenruimte, het aan de bovenzijde van de muren rondlopende stenen fries, de gekleurde glas-in-loodramen boven de ingang en de fraaie draagconstructie van de zoldervloer.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Publieke Werken ; Stad Amsterdam